Bombay – na 32 jaar terug naar ‘huis’

Bombay – na 32 jaar terug naar ‘huis’

India

Eindelijk is onze reis naar onze geboortestad Bombay begonnen. Savida en ik zijn samen met Anand op pad gegaan. Anand kent de stad goed en is al een keer of 15 in Bombay geweest wat tevens ook zijn geboortestad is. Nu ik dit schrijf zijn Savida en Anand weer in Nederland en zit ik nog in onze stad. Ik had de mogelijkheid om wat langer te blijven aangezien ik geen kinderen heb (en ook nog geen ploeg, haha).

Het ontvangst in het Hotel Residency Fort was superfijn. Anand komt daar al jaren en ze waren allemaal erg blij om hem te zien. We hebben er een heerlijke tijd gehad.

Ik heb expres niets op internet geplaatst voordat we weggingen. Het is een emotioneel gebeuren en niet alles hoeft meteen op internet gegooid te worden. Zoals misschien bekend is gingen we terug naar ons land om te kijken waar we vandaan komen en ook om te onderzoeken waar we vandaan komen. Wie weet kunnen we bij ons ziekenhuis en kindertehuis meer te weten komen over onze achtergrond. Dit is echter nog niet gelukt. Het vergt tijd en geduld. Dat heb ik normaal gesproken niet zoveel, maar in dit geval zeker wel.

We hebben veel gezien; de Gateway, the Hanging Gardens gebouwd op het watterreservoir van Bombay en het prachtige treinstation genaamd: Chhatrapati Shivaji Terminus. Gewoon een paar voorbeelden.

Het was een fantastisch mooi gevoel om voor het eerst terug te zijn. De warmte, de licht zoete lucht, alle kleuren, wat is dit fijn zeg. Ik had niet gedacht dat ik me zo zou voelen. En eigenlijk kan ik niet omschrijven hoe dat gevoel is.

We hebben heel veel foto’s en filmpjes gemaakt van de straten van Bombay, van de mensen van de kraampjes, van de gebouwen. Er is veel gebouwd in koloniale stijl en door de begroeiing en de palmbonen ernaast krijg je het gevoel alsof je in Jungle Book zit.

We zijn naar Elephanta Island gegaan voor de kust in de Arabische Zee. Het is een eiland met grotten waar vroeger een groot standbeeld van een olifant werd aangetroffen door de Portugezen die in de 16e eeuw het eiland veroverde. Het standbeeld is overigens ergens anders geplaatst. Op het eiland leven apen en tijdens de bootreis zagen we een hele zwerm flamingo’s.

Wat je ook tegenkomt is veel armoede. Mensen die op straat slapen en moeten bedelen voor eten, zelfs kinderen. Dat gaat door merg en been. We hebben iedere dag aan een aantal mensen eten en drinken gegeven. Het is heel moeilijk omdat je niet iedereen kunt helpen, maar om het dan helemaal niet te doen slaat ook nergens op vonden wij. Als je in de taxi zit en ze tikken tegen je raampje omdat ze iets van je willen, dan wil je het liefst wegrennen. Hoe ga je daar mee om? Een conflict waar je niet uitkomt, behalve als de taxi weer gaat rijden.

We hebben zoveel dingen gezien hier. Verschillende wijken, verschillende culturen, armoede rijkdom. Het was echt genieten, net als het eten!!!! We hielden al van Indiaas eten, maar nu helemaal! Er zijn ook veel kruiden mee terug naar Nederland gegaan.

Momenteel ben ik dus nog in India. Ik slaap bij twee vrienden van Viswaraj Jajeda. Een Indiase jongen die in Utrecht woont en ook schaatst. Hem hebben we hier ontmoet, hoe leuk is dat!

Ik zit in een andere wijk in India, een uur rijden van het gedeelte waar ik vorige week zat (Fort). Bombay is niet heel breed maar vooral heel lang en drukbevolkt. Er wonen zo’n 20 miljoen mensen. En om nog een indruk te geven; de spoorlijn van noord tot zuid Bombay is 123km lang. Er gaan 7,5 miljoen mensen per dag met de trein! Het is echt een drukte van belang. We gaan ipv met een taxi met een Riskja. Een voortuig op 3 wielen. Je zit achter de chauffeur op een bankje. Geen deuren, maar wel een dak. Het is superleuk om op die manier van A naar B te worden vervoerd. Overal getoeter en iedereen probeert elkaar links en rechts in te halen. 

We hebben zo’n mooie reis gemaakt en ik ben nog lang niet klaar met Bombay verkennen dus we gaan absoluut weer terug! Wanneer is even de vraag.

Via mijn Facebook en Instagram zal ik wat meer foto’s delen van onze prachtige ervaringen hier in onze stad: Bombay.

Agenda

Ook lid worden van de Club van 100?

Dat kan! Neem vrijblijvend contact met mij op voor de verschillende mogelijkheden.

Anice Das - Club van 100

Twitter